Пърхот. Как да се избавим от него ?

Оценете
(9 гласа)

Те са там, в нашите коси или поне в косите на повече от половината човечество. Съществуват, размножават се и се хранят почти незабелязано. Освен в случаите, когато неприятните бели снежинки издайнически подсказват, че

кожата по главите ни е дом за няколко вида микроскопични гъби.

Кoлко вида пърхот има ?

Пърхотът е сухо люспесто състояние на кожата на скалпа и по-рядко – на лицето и торса. Нормално е с течение на времето старите кожни клетки постоянно да умират и се отлюспват, за да бъдат заменени от нови кожни клетки. Този процес се нарича Питириазис капитис. Всеки човек отделя люспици от кожата на главата всеки ден. Клетките се сменят на 25-30 дни. Този процес не протича едновременно за всички клетки и затова не забелязваме падащите бели частици.  Имунната система възпрепятства размножаването на гъбичките, които винаги „живеят“ заедно с нас. Ако защитната система на организма е отслабнала, то реакцията на кожата е неизменна – последната се възпалява, започва да сърби, нарушава се нормалния жизнен цикъл на клетката. Възможно е, цикълът на обновяване на кожата да се ускори, т.е. при хора с пърхот този процес протича на 5-18 дни (хора със сериозен пърхот известен, като seboreic dermatitis-seborrea). В този случай клетката още неуспяла да съзрее и да изгуби влагата си, се изтласква от новообразуваща се клетка. Това явление се нарича хиперкератоза. Отпадащите клетки се слепват и образуват пърхот. Появата на ускореното обновяване на клетките и пърхота е сериозен признак за наличие на заболяване на кожата на главата или на организма.

В следствие на нарушените функции на епидермиса, причинени от различни фактори, външната проява на пърхута е сърбеж и лющене на бели прозрачни люспи с различна големина.Факторите могат да бъдат вътрешни и външни. Причините за пърхота са различни, но се смята, че особено значение за появата му и развитието му като себорея имат фактори като стрес и хормонален дисбаланс в организма. От него често се оплакват хора с нарушена функция на някои от жлезите с вътрешна секреция като щитовидна и задстомашна. Не е изключено вина за пърхота и неговото усложнение да имат и налични стомашно-чревни проблеми.

Пърхот може да се появи и заради намалена секреция на мастните жлези. Съставът на секрета и pH отново е променен, като преобладава стеариновата мастна киселина. Пърхотът е много по-ситен, сух и създава неприятно усещане за сърбеж на скалпа. С течение на времето косата също се променя и става по-суха от преди.

Могат да се разглеждат два вида пърхот, според типа себорея, която бива мазна или суха. Мазният тип себорея е свързана с повишено отделяне на секрет от мастните жлези на скалпа, в случая, най-често заради хормонален проблем. Мастният секрет е с променен състав и pH, с превес на олеинова мастна киселина. В този случай се получава натрупване на жълтеникави мастни люспи върху кожата на главата. Тази среда създава благоприятни условия за развитие на бактерии и гъбички, което задълбочава проблема с пърхота.

Образуването на ситни люспи по скалпа, без допълнително създаващи проблеми симптоми, не е болест и може да се третира с успех в дългосрочен план с използване на подходящи козметични процедури и шампоани против пърхот. Себорейният дерматит обаче, освен сериозен естетически проблем, също така е и сериозен медицински проблем и заболяване, което уврежда доброто състояние на косата. Той е упорит проблем, който не бива да се приема за нещо нормално, а да се предприемат мерки за отстраняването му в най-кратки срокове.

 

Основни причини за пърхотаseboreq-pyrhot

 • Хората със суха кожа са по-предразположени към пърхут. Студеният зимен въздух, в комбинация с претоплените стаи, е честа причина за появата на сърбеж и лющене. Използването на неподходящи шампоани за съответния тип коса и третирането и със стилизиращи средства също може да изсуши скалпа. Пърхотът, причинен от суха кожа, е с по-малки и не-мазни люспи.
 • Укореното обновяване на клетките може да се дължи на гъбичката Pityrosporum Ovale, която постоянно се намира на кожата на главата. При промяна на pH на кожата на главата, обаче гъбичката се размножава и предизвиква възпаление.
 • Основната причина, която предизвиква пърхот е нарушение във функциите на мастните жлези, което може да се появи вследствие на проблеми с храносмилателната система, задстомашната или щитовидната жлеза. Рецидивиращият пърхот е вследствие на хронични заболявания на органите на храносмилателната система. Дисфункция на мастните жлези се развива при хормонални нарушения в организма. Тогава мастните клетки започват да отделят повече секрет. Това състояние е познато като мазна себорея. Косата се слепва и се изпълва с малки жълти корички мазнина. Себореята е суха, когато мастните жлези не работят и кожата на главата изсъхва и се отлюспва. Косата стърчи и трудно се разресва. Възможно е частиците кожа, които падат по рамене да не са пърхот, а да се дължат на кожни заболявания като себореен дерматит, псориазис или лишей. В тези случаи кожата на главата е зачервена, възпалена и има по-плътна кора.Себореята трябва да се лекува. Възпалената кожа е идеална среда за размножаване на бактерии и гъбички. Това може да доведе до нарушения в растежа на косъма и до падане на коса.
 • За задълбочаване на положението може да помогнат неблагоприятни екологични условия, стрес, хронична преумора, прием на хормонални препарати. Причина за пърхота може да бъде дефицит на витамините В1, В2, В6, В12, F или микроелемента селен.

Други причини за появата на пърхотparhot-tiande

Трудно е да се определи точната причина за появата на пърхот, познат също като Pityriasis simplex capillitii. Ето някои причини, които също трябва да вземем под внимание:

 • Недостатъчно ресане – Хората, които не решат косата си редовно, са малко по-застрашени от появата на пърхот – това се дължи на факта, че те не подпомагат падането на кожата с помощта на гребен/четка.
 • Мая – Хората, които са чувствителни към мая, имат малко по-голям шанс да развият пърхот, така че е логично да се приеме, че маята играе роля в процеса. Чувствителните към мая хора, които развиват пърхот, забелязват, че състоянието им се подобрява през по-топлите месеци и се влошава през зимата. Ултравиолетовата светлина от слънцето противодейства на маята. Някои обаче казват, че през зимата кожата е по-студена заради студения въздух и претоплените стаи (излагане на екстремни температури). Така че понякога е трудно да се различи дали причината е маята или просто суха кожа.
 • Себореен дерматит (раздразнена, мазна кожа) – Хората със себореен дерматит са силно предразположени към появата на люспи по скалпа. Освен скалпа, дерматитът може да засегне много участъци от кожата, включително задната част на ушите, гръдната кост, веждите и страните на носа. Кожата на пациента е зачервена, мазна и покрита с бели или жълти люспи.
 • Недостатъчно миене с шампоан – Някои хора казват, че ако косата не се мие достатъчно, по скалпа се натрупва мазна мъртва кожа, което предизвиква пърхот. Много експерти обаче не са съгласни. Това може да задълбочи симптомите на заболяването, но не и да го предизвика. Но трябва да се внимава с избора на шампоан.
 • Определени състояния на кожата – Хората с псориазис, екзема и някои други кожни заболявания страдат от пърхот по-често.
 • Някои болести – Възрастните с паркинсонова болест и някои други неврологични заболявания са по-предразположени към пърхут и себореен дерматит. Пациентите, които се възстановяват от сърдечен удар и инсулт, както и някои хора със слаба имунна система, може да развиват пърхот по-често.
 • Реакции към продукти за грижа за косата/кожата – Някои хора реагират на определени продукти за грижа за косата със зачервяване, сърбеж и лющене на скалпа. Много експерти смятат, че честото миене на косата с неподходящ шампоан предизвиква пърхот, тъй като може да раздразни скалпа. За да избегнете появата на пърхот, използвайте само качествена козметика, подходяща за вашия тип коса. Забележите ли първите “снежинки”, веднага спрете да използвате козметиката за коса, която сте си купили и изберете нова - очевидно съставките й не ви понасят.
 • Malassezia – Malassezia е гъбичка, която живее по човешкия скалп. Храни се с мазнините, произвеждани от космените фоликули, и обикновено не предизвиква никакви проблеми. Възможно е обаче да се разрастне неконтролируемо. Когато това се случи, скалпът може да се раздразни и да започне да произвежда повече кожни клетки. Те умират и падат, смесват с мазнините от косата и скалпа, и се превръщат в пърхот.
 • Диета – Някои експерти смятат, че хората, които не консумират достатъчно храни със съдържание на цинк, витамин B и някои мазнини, са по-предразположени към пърхот.
 • Психическо напрежение – Експертите смятат, че има връзка между стреса и много кожни проблеми.
 • Можете да се заразите - В сегашно време вече не се водят дискусии дали пърхотът е заразен, защото доказателствата са много в тази посока. Така,че избягвайте да използвате чужди четки за коса, както и други предмети свързани с косата от типа на фиби, щипки, шноли.

Кога се изострят симптомите ?

Пърхотът е два вида – сух и мазен. Сухият може да се провокира от отоплението, климатиците или шампоан, който отмива прекалено агресивно естествените мазнини. Мазният пърхот се образува при онези хора, които са склонни към омазняване на скалпа. Често към този проблем се добавя и дрождената гъбичка Pityrosporum ovale. Тя е част от нормалната флора на кожата, но при благоприятни условия се размножава бързо. Ефектът в крайна сметка е, че кожата на главата с лющи по-бързо.

При мъжете по-често се среща мазният пърхот, тъй като техните мастни жлези на скалпа са по-активни. Кожата на жените по-често е суха, затова този вид люспици ги засягат повече. Проблемите в много случаи започват още през пубертета, когато кожата на много хора става изведнъж по-мазна. Те се сдобиват отведнъж не само с пърхот, но и с акне. Понякога тези козметични недостатъци се поправят с времето. При жените изчeзвa пpeз мeнoпayзaтa. Кoжнитe пpoблeми пo глaвaтa ce влoшaвaт във вpъзĸa c xopмoнaлнитe пpoмeни пo вpeмe нa мeнcтpyaция и пo вpeмe нa бpeмeннocттa. Cтpecът cъщo oĸaзвa oтpицaтeлнo влияниe въpxy oбpaзyвaнeтo нa пъpxoт и ceбopeйния дepмaтит.

Друга причина е прекомерното изсушаване на кожата на скалпа през зимата, когато навън въздухът е студен, а в помещенията е топло. Този температурен шок се отразява на кожата на главата под формата на сух пърхот, който е във вид на малки бели люспички, които не са особено мазни.

Да се подбере зимна шапка може да бъде не по-малко сложно от това да изберете подходяща козметика за косата си. Преди всичко трябва да позволите на косата си да диша. За това трябва да изберете шапка направена от естествени материали. Те поддържат топло обмена между вътрешността на шапката и външната среда, а така косата не се запарва. Добре е когато влизате в отоплено помещение да сваляте шапката си, за да избегнете прегряването на корените на косата. Не спазвате ли това правило, то корените на косата ви бързо ще се омазнят, а върховете и ще изсъхват.

Когато човек страда от някой вид кожно заболяване, локализирано в областта на скалпа, също може да се появи пърхот.

Под кожата Ви могат да проникнат бактерии ако имате раничка. Ако това се случи и не се чувствате добре или кожата е зачервена, чувствителна и подута, потърсете лекарска помощ.

Ако се увеличат „белите прашинки” и се превърнат в по-големи люспи, като едновременно с това се появят червени петънца – трябва да се консултирате с дерматолог. Възможно е да имате себорея или друго дерматологично заболяване.

Някои заболявания като невродермит, псориазис или гъбична инфекция също могат да предизвикат пърхот. Това е трудно да се различи с просто око. При съмнение най-добре е да се потърси дерматолог.

 

Общоприети митове за пърхота


Съществуват определен брой митове, асоцииращи се с пърхота.
Мит1: Тези, които страдат от пърхот, имат лоша лична хигиена. Индивиди, страдащи от пърхот и дерматити имат генетична податливост да проявяват тези симптоми. Опитът да се компенсира с прекомерно почистване, използвайки редовно сапуни и шампоани, може само да влоши състоянието.
Мит2: Пърхотът и себорейните дерматитни лечения са податливи на процеса tachyphylaxis (бързо намаляване на реакцията след първоначалното действие).
Разширени клинични тестове, базирани на третиране с шампоан с цинк, доказват, че не това е случаят. Допълнително проучване, представено на срещата на Американската Академия по дерматология., доказва, че когато измиванията с шампоани на основата на цинк се използват директно, пациентите не развиват съпротива към лекарството и симптомите на пърхот са намалени.
Мит3: Пърхотът и себорейните дерматити са сезонни състояния.
Клинични проучвания показват, че в двата случая се наблюдава тежко люспене и наличие на организъм – причинител, M. Globosa, последователно през цялата година.
Мит4: Лечението на пърхот причинява загуба на цвета при боядисана коса.
Съвременните шампоани против пърхот са слаби и безопасни за боядисана коса. Последователното измиване на боядисана коса с шампоан с цинк показва, че ефектът не е по-различен от измиване с обикновен козметичен шампоан с течаща чешмяна вода.

 

Съвети

 • На пазара се предлагат най-различни продукти за косата - балсами, лакове, гелове, пяни, маски и т.н. Но ползването на много и различни подобни продукти може да наруши баланса на на главата. Ето защо избягвайте да ползвате препарати с консерванти, парфюми и изопропилов алкохол, защото тези съставки дразнят кожата.
 • Сменяйте шампоаните, които ползвате на 2-3 месеца.
 • Когато нанасяте шампоана, нежно масажирайте скалпа с пръсти, за да премахнете мъртвата кожа и да подобрите циркулацията на кръвта.
 • Мийте косата си с хладка вода.
  • Докато пърхотът не отмине избягвайте ползването на сешоар.
  • И разбира се в качеството на профилактични мерки трябва да използвате индивидуални гребени, четки и украшения, чрез които могат да се предават злополучните гъбички. Добрата хигиена на всички гребени и четки е желателно,а именно след употреба да ги измиваме с топла вода и дезинфекционни препарати. Когато косата ви е измита, е добре да накисвате гребените и четките си в гореща вода, която съдържа антисептичен лосион.
   Идеално средство за лечение може да се окаже и за вас, билковата терапия. Например билки като къната и индийското грозде, помагат срещу пърхот. Заедно с лимона, те имат и чудесни антисептични свойства и освен това почистват чудесно.
  • Причина за сухия пърхот може да е и прекалено сухата кожа на главата заради недостига на влага в епидермиса. В тези случаи люспите пърхот са много малки, леки и много сухи. Понякога е достатъчно да възстановим водния баланс в организма и проблема ще отмине. Безусловно сте чували, колко е важна водата за организма. 70% от нашия организъм се състои от вода. За нормално функциониране на тази система е необходимо ежедневно да се възстановява водния запас. При ниско ниво на физическа активност с потта се отделя 1-2 чаши течност. При високо физическо натоварване през потните жлези се отделя до 4 чаши течност. Още 2 чаши живителна влага се изпарява при дишането. Около 5-6 чаши изхвърляме като посещаваме тоалетната. По най-груби сметки за ден трябва да приемаме поне 1,5л вода, за да възстановим водния баланс. В горещите летни дни количеството трябва да се увеличи. Това не значи,че трябва да се наливате излишно с вода – това ще затормози бъбреците и пикочния мехур, а кожата няма да получи влага повече от необходимата. Във всичко е добре да има мярка.
  • Различни естествени и изкуствени добавки се препоръчват за употреба при мазен пърхот. Тези продукти обикновено се нанасят директно на скалпа, тъй като масажа на скалпа стимулира кръвообращението. Колкото и да е странно, много видове масла могат да бъдат решение при мазен пърхот. Маслото от лимонена трева, кокосовото масло и маслото от чаено дърво са някои от естествените средства за успешно третиране на пърхот, както и ябълковият оцет. Маслата, както и изсушените листа от дървото ним, могат да облекчат сърбежа.
  • За тези, които предпочитат натурално или холистично лечение, белият оцет, който притежава естествени измиващи качества, може да бъде използван за почистване на скалпа и кожата на лицето. Въпреки че е възможно да не се справи с проблема толкова ефективно, колкото други видове терапии при пърхот, разтворът на една част оцет с три части вода, прилаган веднъж на ден или два-три пъти седмично може да помогне за изчистване на кожата.
  • Времето навън също може да влияе. При висока влажност на въздуха се отделят повече мазни люспици. Подобен климат е благоприятен и за кожните гъбички. Почивка край морето при някои хора обаче решава проблема с пърхота. Това е заради комбинираното влияние на слънцето и соления въздух, които действат благотворно. Сухият пърхот напомня за себе си особено през отоплителния сезон, когато хората са предимно в затворени помещения, където въздухът е сух заради парното.
  • Избягвайте дълго излагане на слънце в средните часове на деня – ултравиолетовите лъчи могат да увредят косата ви.
  • Винаги измивайте косата си с чиста вода, след като сте били в изкуствен воден басейн или в естествен такъв със замърсена вода, или пък в морето.
  • Ще ви припомним, че освен различната козметика за коса, важна роля за красотата на косата има и пълноценната ви диета. От менюто трябва да се изключат печени, мазни, мариновани, солени и сладки продукти, по-често да се ядат плодове.През зимата, когато слънчевата светлина е недостатъчна, организма престава да произвежда витамин D, в резултата на което косата ви губи силата си и започва да капе. За да поддържате образуването на  витамин D, в дневното ви меню трябва да присъстват млякото, маслото, яйченият жълтък и различните бобови култури. Освен това, за да запазите здравината на косата си, е необходимо да избягвате многото животински мазнини, сладкото и много пикантните храни. Обърнете повече внимание на леките белтъчини (риба и пиле), които са основен строителен материал на косата. Не се отказвайте и от свежите плодове и зеленчуци, за да е тя жива и блестяща.

 

Методи на лечение

Какво препоръчват дерматолозите ?

 

Когато пърхотът е малко, отстраняването му става посредством лечебни, медицински шампоани, които освобождават кожата от мъртвите клетки и същевременно действат против образуването на пърхот като нормализират цикъла на обновяване на клетките. Съдържат сяра, катран, бор, салициловата киселина. В състава им са включени климбазол, кетаконазол, клотримазол, цинк, селен, съставки, които унищожават микроорганизмите. Подходящи са и някои фитошампоани с жълт кантарион или такива разработени на основата на кисело-млечни продукти.

-          Кетоконазол (ketoconazole -най-често в концентрация 2%) – известен е в медицината с широкоспектърното си действие при лечение и профилактика на себореен дерматит, пърхот, разноцветен лишей и други гъбични заболявания на кожата. Механизмът на действие на кетоконазол е изследван многократно и задълбочено. Проучвания на действието му срещу различни видове гъбички показва, че кетоконазол разрушава клетъчната стена на гъбичката, което води до нейното унищожение.

-          Цинков пиритион (zinc pyrithione) - съставка, която забавя производството на мая.Цинк пиритионът, се бори с гъбичния свръхрастеж на кожата на главата и намалява излишното образуване на пърхот при този процес.

-          Селениев сулфид (selenium sulfide) - това намаля производството на мазнини от жлезите на скалпа. Селенът е важен микроелемент, известен със своята антиоксидантна активност, благодарение на която защитава човешкия организъм от вредното действие на свободните радикали.

-          Катран – това е естествено средство против появата на гъбички. Ако косата е боядисана или третирана, дългата употреба на катрани може да я оцвети.

-          Салицилови киселини – помагат на скалпа да се отърве от кожните клетки, без обаче да забавя производството им. Много ексфолианти за скалп съдържат салицилови киселини. Някои хора намират, че лечението с тези препарати изсушава скалпа и в крайна сметка води до влошаване на състоянието.

-          Масло от чаено дърво – масло, което се извлича от австралийското чаено дърво (Melaleuca alternifolia). Все по голям брой шампоани съдържат масло от чаено дърво. Използва се от векове като противогъбично средство, антибиотик и антисептик. Някои хора обаче са алергични към него.

-          Потенциала на зеления чай – учени от Медицинския колеж в Джорджия, САЩ, са открили, че зеления чай има потенциал да лекува пърхут и псориазис.

 

 • Всички засегнати участъци по тялото, включително скалпа, ушите, лицето и гърдите също трябва да бъдат третирани с терапевтичен шампоан. От изброените, най-ефективни са шампоаните, съдържащи ketoconazole. Установено е, че само с учестяване на измиванията на косата с шампоан, често е достатъчно, за да се изчисти пърхотът, когато е в сравнително лека форма.
 • За пърхот по лицето или ушите, измиването на участъците с лечебен шампоан.
 • Пърхот по клепачите може да се третира с ежедневно приложение на мек бебешки шампоан. Използвайте клечка за уши за почистване на ръбчето между клепача и миглата, за да избегнете попадане на шампоан директно в очите.
 • При сух пърхот специалистите препоръчват мек шампоан, който е специално за сух и чувствителна кожа. При нормалните препарати проблемът е, че отстраняват мазнината, а в случая част от нея е необходима. Допълнително може да се размажат на дланите няколко капки зехтин и после да се нанесат като тънък маслен слой на кожата на главата за през нощта. На сутринта се измива с мек шампоан.
 • При мазен пърхот подходящи са шампоаните против пърхот. Те обикновено отстраняват излишната мазнина и съдържат съставка, която действа срещу гъбичките. Ако по косата залепват много люспици, специалният шампоан се нанася поне три пъти седмично, като се оставя няколко минути да подейства. След 2-3-седмично приложение проблемът с пърхота трябва да се е облекчил съществено. Тогава е достатъчно, ако специалният шампоан се нанася с масажни движения на скалпа веднъж на 7 дни.
 • За да бъде ефективен шампоанът, той трябва да се използва спрямо инструкциите на опаковката и да се подбере спрямо типа коса – суха, нормална, мазна, и съответно вида пърхот.

 

Благодарение на добрите шампоани, в много от случаите пърхотът изчезва сравнително бързо. Но за постигане на максимален ефект трябва да ползвате шампоана поне няколко месеца. Не винаги определен шампоан ще подейства на вашия вид пърхот. Ако обаче и след употребата на няколко вида шампоани пърхотът не изчезне, потърсете съвет от специалист.

На пазара се предлага и специалният шампоан-пилинг. Той, както и скрабовете за лице и тяло, има малки гранули, посредством които се прави пилинг на кожата на скалпа. Преимуществото на този шампоан е в това, че, втривайки го, вие премахвате пърхота механично и едновременно правите масаж на главата.

Открие ли се себореен дерматит, най-добре е да се направи пълна диагностика на косата. Освен това трябва да се даде кръв за анализ на хормоните и работата на щитовидната жлеза, а също по възможност и ултразвук на вътрешните органи. Само така може да се определи точната причина за дерматита

При по-сериозни случаи на пърхот може да се изпише и лечение с медикамент. Назначават се витамини В6 и В1, както и А, D, и Е. Добавки с цинк и сяра нормализират храненето на косата и спомагат кръвоснабдяването на кожата на главата.

 

Какво трябва да знаем за използването на шампоаните против пърхот ?

 • Препоръчително е шампоанът против пърхот да не се ползва повече от три седмици. Ако ползвате шампоан против пърхот от аптеката, косата ви може временно да загуби блясъка си, защото концентрацията на субстанцията против гъбички е по-голяма. В козметичните продукти концентрацията не е толкова голяма, колкото при медицинските от аптеката, но затова пък те не изсушават толкова много косата..
  • Лечението на пърхота продължава между 4-6 седмици. След това се използват обикновени козметични шампоани против пърхот. При продължително лечение е добре лечебните шампоани да се комбинират с обикновени като лечебният шампоан се използва два пъти в седмицата, а останалите пъти, според типа коса, се употребява обикновеният.
  • Ако искате да си осигурите максимален ефект от използването на шампоаните против пърхот при продължително лечение, си купете два три вида и ги сменяйте.
  • Друго важно условие при употреба на шампоан против пърхот е той да се нанася в точната доза, с леки масажни движения по скалпа и след като косата се измие, тя да се изплакне много добре. Помнете, че неправилното изплакване на косата и остатъците от измиващ продукт по нея могат да са причина за появата на пърхот.
  • В състава практически на всички шампоани против пърхот влиза рафиниран катран - смола, която се получава при преработката на каменните въглища. Различните странични ефекти от това вещество, обаче, станаха причина за множество научни спорове.
  • Шампоаните против пърхот от ново поколение съдържат натриев ихтиол (дестилат от битуминозни шисти). Това активно действащо вещество с природен произход е много слаба, почти неопределима концентрация на бензапирена. То е доста ефективно и безопасно. В други средства против пърхот се използва масло от чаено дърво, което има противогъбично и антибактериално действие.
  • Специалните шампоани против пърхот съдържат още: компоненти, които премахват отмрелите клетки от кожата; компоненти, които нормализират количеството микроорганизми и възстановяват естествения баланс на кожата; вещества, които временно забавят процеса на обновяване на клетките по кожата на главата, давайки й възможност да се възстанови; комплекси от минерали, които усилват кръвообращението в епидермиса и подобряват храненето на космената луковица
  • Шампоните действат различно. Действието и на част от тях е само по време на миене и за да има последващ ефект се налага престой за няколко минути преди отмиване. Други са разработени така, че да действат между две измивания. Препоръчително е лекар да посочи подходящия за случая шампоан.
  • Преди да използвате шампоан против пърхот, опитайте се да махнете всички люспи и корички от скалпа – направете това внимателно. Ако успеете да ги махнете, шампоанът ще е по-ефективен.
  • Съществуват различни видове пърхот, причинен от бактерии или микоза. Веществата, които се съдържат в тези шампоани, могат да са ефикасни против пърхот, причинен от бактерии, но да не са ефективни за пърхот, причинен от микоза. Освен това тези шампоани често правят кожата на главата по-чувствителна.

pyrhut

Кои продукти на TianDe трябва да използвате ?

Продуктите, които Ви предлагаме имат изпитано действие и положителни резултати при наши клиенти.

Шампоан : Подхранващ шампоан с корен жен-шен

Жен-шенът е най-силният адаптоген, който ефективно повишава съпротивителните сили на косата срещу вредните въздействия на околната среда, укрепва и възстановява нейната сила. Изключително високото съдържание на екстракт от жен-шен осигурява подхранването на косата, стимулира имунната система на скалпа, подобрява жизнената дейност на космените фоликули, възстановява структурата на косъма, подобрява растежа им и удължава техния жизнен цикъл. Меката формула на шампоана прекрасно почиства косата и я прави мека и послушна.

dobavki

Балсам :Възстановяващ балсам с екстракт от жен-шен

Предпазва от загубата на влага и UV-лъчения, възстановява структурата на косата, стимулира растежа, предпазва от косопад, предотвратява появата на пърхот.

БАД : Биологично активната добавка „Пяолян”

 

 

 

Рецепти от народната медицина

 • Дълго време в козметичните салони за лечение на пърхот се използваше 40% разтвор хипосулфит и 5% разтвор солна киселина. Процедурите с тези разтвори позволяват възстановяването на киселинно-алкалния баланс на кожата на главата, отстраняват пърхота и укрепват косата. Маслата против пърхот са :бадемово масло; етерични масла от чаено дърво, лайка, розмарин и лавандула, витамини. С противовъзпалителен, антисебориен и противогъбичен ефект са всичките. Ето някои рецепти от народната медицина, които можете да приложите:
 •        Шепа сол се разтваря в 1 литър вода. С така приготвения разтвор се изплаква косата след баня, като след това косата не се измива, а се оставя да изсъхне. Пърхотът и сърбежите изчезват веднага.
 •       След измиване на косата със шампоан и балсам, още докато е мокра, я изплакнете с малко вода (в леген или др.), в която сте сипали 2-3 суп. лъжици оцет. Косата става по-здрава и лъскава.  
 •       Оцетът е добро средство за коригиране нивото на pH, отстраняване остатъците от шампоана и помага за отстраняването на пърхота. Сложете 2 с.л. ябълков оцет в 3 чаши дестилирана вода. Нанесете върху цялата коса и скалпа. Оставете да действа през нощта и на сутринта измийте с шампоан. Тази маска заздравява косата и я прави лъскава и мека.
 •       Можете да направите маска за коса с помощта на лимонов сок и извара – 2 с.л. извара и 3-5 капки лимонов сок. Бърка се, докато се получи паста. Нанася се върху скалпа за 20 минути и се измива с шампоан. Тази маска помага за отстраняване на пърхота и прави косата копринено мека, лъскава и здрава
 •       Смесете сока от един лимон с кокосово или сандалово олио – 3 части лимонов сок срещу една част олио е добра комбинация. Втрийте в скалпа, сложете найлонова шапка и оставете да действа през нощта. На сутринта измийте с шампоан. Можете да използвате настъргана лимонова кора като я втриете в засегнати зони на скалпа. Това е алтернативен вариант на маската с лимонов сок и олио, но тук трябва да внимавате да не нараните скалпа си.
 •       Ябълков оцет - Преди да измиете косата си с шампоан, изплакнете я с оцет. Оставете я така за 1-2 минути. След това измийте както обикновено. Ако имате по-чувствителен скалп, разредете оцета с вода в съотношение 1:1. Правете тази процедура всеки път, когато миете косата си.
 •       1 с.л. ситно нарязани стебла и цветове от вратига се заливат с 500 куб см вряла вода. След два часа запарката се прецежда и с течността се мие косата ежедневно в продължение на 1 месец /без сапун/.
 •       1 с.л. нарязани пресни листа от бръшлян се варят 10 минути б 500 куб см вода. Изстиналата отвара се прецежда. В продължение на един месец всяка вечер косата се сресва с гребен, натопен б тази течност.  
 •       500 мл вода се смесват с 500 мл оцет и се слага да заври. С врящата смес се заливат 50 г цветове на синчец, кисне 1 час. Отварата се прецежда и се нея се измива /облива, изплаква/ косата всяка вечер в продължение на 3-4 седмици.
 •       Една чаена чаша наситнени цветни обвивки на стар лук се варят в 1 литър вода на тих огън около 1 час. Киснат до изстиване на водата и тя се прецежда.
  Отварата е за измиване.
  За мазна коса се прибавя 50г салицилов спирт.
 •       100 г стрити листа от коприва се варят половин час в смес от 500 мл вода и 500 мл оцет. Отварата се прецежда и с нея се мие косата всеки ден (като се масажира скалпа) в продължение на 2 седмици. Вместо сапун за миене на косата се използва яйчен сапун.
 •      Приготвя се мехлем от 50 г стипца и 300 г несолена свинска мас. Той размеква люспите и изчиства главата.
 •       Кората на един лимон се слага в литър вода и се вари 15 минути. Един път в седмицата изплаквайте косата с тази отвара.
 •       Масажът на скалпа с масло от чесън е особено полезен при себорея. Втрийте маслото в корените на косата и оставете да престои няколко часа.
  Измийте косата с шампоан.
 •       Супена лъжица вратига залейте с две чаени чаши вряла вода. Прецедете отварата и мийте главата с тази отвара в продължение на един месец.
 •       Прави се отвара с билките салвия, липа, лайка и корени от коприва, похлупва се, след това се прецежда. Косата се облива с отварата, без да се изплаква.
 •      Изплаквайте косата с 1 литър вода, в която сте накиснали 4 чаени лъжички черен чай.
 •       Масажът на косата със сок от живовляк помага при гъбичкови инфекции на косата. Изстискайте пресните листа и стъбла от живовляк със сокоизстисквачка.
  Намажете корените на косата и масажирайте скалпа.
  Оставете да престои 3-4часа и измийте косата с хладка вода.
 •       20 пресни или сухи цветчета невен се накисват в 100 мл спирт (70 градуса). Настойката се използва след 15 дни. При мазен пърхот кожата се обтрива с настойката, а при сух към нея се прибавя малко зехтин. Процедурата се прави 2 пъти на ден.
 •       Взимаме на равни части ( по 2с.л. ) сухи листа от коприва, корени от репей, хвощ, бял равнец. От сместа се заливат с 400мл вряла вода, престоява 30 минути. Втрива се 2-3 пъти седмично.
 •       Смесете 10мл рициново масло 10г хинин на прах, 100мл спирт и 3 капки лавандулово (розово, чесново или розмариново масло). Втрийте сместа в корените на косата всеки ден в продължение на 1 седмица.
  После направете прекъсване от една седмица и повтаряйте манипулацията до изчезването на пърхота.
 •       Масло от чаено дърво - Сипете 1 с.л. етерично масло в 1 ч.ч. вода и разклатете, за да се смеси добре. След като измиете косата си, втрийте в корените на косата с леки масажни движения. Оставете да подейства няколко минути, след това изплакнете. Приготвяйте си свеж разтвор само за едно нанасяне. Ако искате да имате готов лосион винаги, когато намерите свободно време за процедурата, пригответе го с дестилирана вода.
 •       Отвара от розмарин - Накиснете 3 стръка пресен розмарин в чаена чаша вода за едно денонощие. Използвайте отварата по същия начин като тази с маслото от чаено дърво. Същата отвара може да направите и с мента или лавандула. Тези билки имат способността да потъмняват косата, затова използвайте този начин за премахване на пърхот само ако косата ви е естествено тъмна.
 •        Приготвя се отвара от 5 сл. подбел и 3 л вода. Служи за изплакване на главата 2 пъти седмично.
 •        Сухи стрити цветове от полски синчец / метличина/ се варят 10 мин на слаб огън в равни части /по 50 куб см/ вода и оцет. С прецедената течност косата се изплаква след миене.
 •        100 г ситно нарязани листа от коприва се варят в смес от равни част /по 500 куб см/ вода и оцет. С прецедената отвара косата се мие през ден 6 продължение на две седмици (без сапун).
 •        При пърхот косата се измива със смес от 1 жълтък и 1 чаена чаша кисело мляко /колкото по-старо, толкова по-добре/. Сместа енергично се втрива в кожата на главата. Млечната киселина премахва пърхота, а жълтъкът идеално измива и подхранва.
 •       Хума се смесва с вода и един жълтък. Престоява поне час. Премахва пърхота и подхранва.
 •       Разбърква се в една купичка малко хума с 3 лъжици оцет. Бърка се с вода, докато стане на хомогенна кашица, подходяща за намазване по косата. Сместа може да се използва вместо шампоан.
 •      20 пресни или сухи цветчета невен се накисват в 100 мл спирт (70 градуса). Настойката се използва след 15 дни. При мазен пърхот кожата се обтрива с настойката, а при сух към нея се прибавя малко зехтин. Процедурата се прави 2 пъти на ден
 •       Прави се отвара с билките салвия, липа, лайка и корени от коприва, похлупва се, след това се прецежда. Косата се облива с отварата, без да се изплаква.
 •       Разбърква се в една купичка малко хума с 3 лъжици оцет. Бърка се с вода, докато стане на хомогенна кашица, подходяща за намазване по косата. Сместа може да се използва вместо шампоан.
 •       Аспирин - Стрийте на прах 3 хапчета аспирин. Разтворете ги в 200 мл гореща вода и оставете да изстине. Сипете в бутилка с пулверизатор. Напръскайте скалпа, оставете няколко минути да подейства, след това измийте с шампоан и вода. Преди използване, разклащайте бутилката.
 •       Сварявате 5 супени лъжици с връх изсушена мащерка в 2 чаши вода за 10 минути. Изцеждате и охлаждате. След това изливате половината от отварата на скалпа си и не я изплаквате. Използвайте другата половина от отварата при следващото къпане.
 •       Залейте 3 с. л. подбел и 3 с. л. листа от коприва с вода. Варете около 20 минути. Прецедете. Втривайте в корените на косата.
 •       Смесете 2 с. л. корен от репей с 2 с. л. кора от бреза. Залейте с 1 л. вода и поставете на котлона, докато кипне. Намалете температурата и оставете да къкри за около 20 минути. Прецедете. Втривайте от топлата отвара 3 пъти седмично или изплаквайте косата след измиване.
 •       Изплакване с мента - Сварявате: 1 чаша вода, 1 чаша ябълков оцет, 1 шепа пресни листа от мента. Отварата се изцежда и се сипва в подходящ съд. С върховете на пръстите си правите масаж на скалпа с тази отвара, след което го оставяте да изсъхне без да изплаквате. Използвайте процедурата с горещо масло, описана по-долу
 •       Успокояващо билково изплакване на косата - Смесете еднакви части розмарин, зарасличе, листа от вещерска леска и коприва, за да напълните около ½ чаша. Добавете 2 чаши вода и изсипете всичко в съд за варене с капак. Когато заври, го свалете от огъня и го оставете да кисне през нощта. Изцедете го.
 •       Измийте косата с шампоан и я изплакнете, след което използвайте билковия чай за последно измиване, за да облекчите сърбящия, люспест скалп..
 •       Екзотичен начин за избавяне от пърхота: раздробяваме 5 ядки горчив бадем и ги заливаме с чаша бяло вино. Престоява няколко денонощия на тъмно място. С тази настойка обтриваме кожата на главата вечер, а сутрин изплакваме. Пърхота изчезва след 3-4 седмици.
 •      Вечер преди лягане може да масажирате скалпа си с горещо масло. И оставяте така цяла нощ. На сутринта преди да се измиете, може да втриете в скалпа лимонов сок, като престоявате един час. След това хубаво измивате косата с антипърхотен шампоан или най-добре с хума.
 •       За да се спасите от пърхота също така, може да си направите отвара от по 30 грама пресен или изсушен розмарин и градински чай в 2 чаши вода. Оставяте отварата да кисне 24 часа, след което я ползвате за ежедневно изплакване на косата си.
 •       Ако имате пърхот, придружен с косопад: Залейте 4 с. л. корен от аир (блатен папур) с 1 литър вода и сложете да заври за около 5 минути. Оставете да се охлади и прецедете. Изплаквайте косата с отварата, след като я измиете. Тя ще почисти скалпа и ще заздрави косъма.
 •       Профилактичен лосион против пърхот: В смес от 200 мл. вода и 200 мл. спирт се поставят 2 супени лъжици корени от чемерика. Варят се докатот течността стане наполовина. След като изстине се прецежда. С тази течност през ден се натриват корените на косата в продължение на 2 седмици. След протичане на 2-седмичната терапия лосионът се използва само няколко часа преди измиване на косата. Този лосион служи също и за укрепване на слаба и изтощена коса.
 •       Рецепта за премахване на пърхут и красива коса:

Разбийте 2 пресни яйца в 1 литър предварително преварена и отново изстудена вода

25 гр. сапун на прах

20 гр. боракс предварително разтворен в гореща вода

10гр. амоняк

10 капки розово масло или друга есенция (предварително ги разбъркайте в малко спирт)

При мазен пърхот:

 •       При мазен пърхот 500 г чиста несолена свинска мас се разбърква с 2 суп. лъж. сяра до получаването на пухкав крем. С него се маже косата вечер. Ако има ранички и сърбеж, предварително мястото се натрива със стипца.
 •      При мазен пърхот след окапване на косата е полезно да обтривате кожата на главата 2-3 пъти седмично със спиртна настойка от невен. Косата след това се завива в хавлиена кърпа и се изчаква 30 минути. После косата се изплаква с топла вода.
 •       1с.л. натрошени листа от коприва заливаме с една чаша вряща вода, оставаме да престои 24 часа, прецеждаме. Получената настойка втриваме в кожата на главата не по-малко от 2 пъти седмично в продължение на 2 месеца. Най-добре е процедурата да извършвате преди лягане, а измиването да става сутрин със специален шампоан.
 •       100г листа от коприва, 0,5л вода и 0,5л оцет се варят в продължение на 30 минути, охлаждаме и прецеждаме. Отварата се втрива на кожата на главата ежедневно в продължение на 10 дена. Съхраняваме в хладилник.
 •       50г сушени корени от коприва се стриват и се варят на слаб огън 10 минути. Прецеждаме, добавяме ½ чаша водка. Втриваме ежедневно в корените на косата в продължение на 10 дена. Въздържаме се от измиване, затова се препоръчва процедурата да се прави вечер, преди лягане.

При сух пърхот :

 •       При сух пърхот няколко капки зехтин се втриват в корените вечерта, а на сутринта се отмиват с яйчен жълтък или кисело мляко.
 •       Рициново масло стоплете леко и го втрийте в корените на косата, а после по цялата дължина. Измийте след 1-2 часа.
  Постепенно ще премахнете сухия пърхот.
 •       След всяко измиване на косата се препоръчва да втривате в кожата на главата настойка от листа на бреза. 1с.л. сухи листа от бреза се заливат с чаша вряща вода и след 2 часа се прецежда. Главата не се изплаква. Може и да използвате: 1 чаша свежи ситно нарязани листа от бреза смесени с 200мл водка, настойката престоява 1 седмица. Втрива се 2-3 пъти седмично.
 •        ½ чаша начупена кора от дъб и същото количество външна обвивка на лук се залива с 1л кипяща вода, вари се още 1 час на слаб огън, прецежда се. С получената отвара се намокря цялата глава, завива се с найлоново фолио и с хавлиена кърпа. След 2 часа се изплаква с топла вода. (за мазен пърхот към отварата се прибавя 50г салицилов спирт)
 •       Срещу пърхот помага и маслото от репей. Него можете да купите в аптеките или да си го приготвите сами. 1с.л. настъргани корени на репей се заливат с чаша рафинирано растително масло, разбъркваме добре. Сместа престоява не по-малко от 2 седмици на тъмно място при стайна температура, прецежда се. Втрива се в кожата на главата, престоява 1 час до миенето на главата. 2-3 пъти седмично в продължение на 3 месеца.
 •       Смесваме по 1с.л. силна настойка от чай, рациново масло и водка. С получената смес обтриваме скалпа, а след това нанасяме и към краищата на косата. Престоява няколко часа, след което измиваме с топла вода. 2-3 пъти седмично, докато не изчезне пърхота.

Домашен шампоан: В днешно време е истинско предизвикателство да избереш подходящ шампоан при пребогатия избор на пазара. Ето една лесна и бърза рецепта, с която ще се отървете от досадния пърхот:

Необходими продукти:

 2 ч.ч. отвара от бръшлян, 1 ч.ч. дестилирана вода, 1 с.л. настърган катранен сапун, 1 ч.л. сода бикарбонат.

 Начин на приготвяне:

Водата и отварата се смесват и се варят до кипене, добавя се катраненият сапун, а след пълното разтваряне и содата.Сместа се вари на слаб огън около половин час. След това се пресипва в стъклено шише и се разклаща интензивно.
Количеството стига за около две седмици, в зависимост от честотата на измиване на косата.

Ето и няколко предложения, съобразени с цвета на косата. Някои от съставките в рецептите имат свойството леко да оцветяват. За да не се промени нюанса на косъма,  съветваме да използвате отварите, съобразени с цвета на вашата коса.

 •     Против пърхот за блондинки: Залейте корите на 6 лимона с 1 литър вода. Сложете на котлона и варете в продължение на 15 минути. Изстудете и отцедете. С тази смес може да изплаквате косата си веднъж седмично.
 •     Против пърхот за червенокоси: 1,5 литра хладка вода, една глава червено цвекло, 150 г ръжен хляб, 2 чаши билков чай. В трилитрова тенджера сипете водата и допълнете с настърганото цвекло. Оставете да престои 6 дни, докато образува зелена плесен. Предецете. Разчупете филийките хляб и ги залейте с чая. С образуваната хлебна каша измийте косата, а след това изплакнете с чиста вода. След това облейте косата с водата от цвекло.
 •      Против пърхот за брюнетки: Смесете 4 с. л. настърган корен от репей, 3 с. л. хмел и 2 чаши вода. Сложете да се сварят за около 20 минути. Прецедете през марля и оставете да изстине. Втривайте от топлата отвара в кожата на главата си 2-3 пъти седмично.

 

Прочетена 32923 пъти
Вие сте тук:Home Блог Пърхот. Как да се избавим от него ?